Vrijdag 15 januari.
Het enige wat we wisten is dat we die avond vrij moesten houden. We zouden opgepikt worden door vrienden omstreeks 19.00h.
Een koppel kwam ons halen. We wisten niet waarheen. Nietsvermoedend reden we richting Kattevennen.
Eens aangekomen op de parking zagen we dat we opgewacht werden door de rest van de vriendengroep.
Onze tocht werd verder gezet, niemand zei wat de bedoeling was.
We gingen binnen in de Cosmodrome.
Binnen kregen we een pakketje in onze handen.
Het bleek een Sterrencertificaat te zijn.
Zo een mooi gebaar! Onze vrienden hadden een ster gekocht die naar Sem vernoemd werd.
Maar buiten de gekregen coördinaten hadden ze graag meer informatie gewild. Voor ons maar ook voor henzelf.
Ze regelden dat we in de Cosmodrome een privé uitleg kregen over de Ster.
Het bijzondere was dat de gekochte ster de helderste ster van het sterrenbeeld boogschutter bleek te zijn. Sem zijn sterrenbeeld.
De naam van de ster bleek ‘Kaus Australis’ te zijn. Wetende dat één van Sem’s peters, Geert, in Australië woont was dit toch ook wel erg bijzonder!
Er werd ons verteld waar, wanneer en hoe we hem aan de hemel konden zien. We kregen zoveel mogelijk uitleg en mochten vragen stellen, dit alles
met een sterrenhemel boven ons.
Onze ster, Sem, stond centraal.
En onze vrienden zorgden er op deze manier voor dat onze zoon voor altijd een echte ster is en blijft!
Even wat uitleg over de ster
Kaus Australis (HIP90185)
Achtergrondinformatie
Kaus Australis (HIP90185) behoort tot het sterrenbeeld Boogschutter. Dit sterrenbeeld behoort tot de dierenriem. Het onderste gedeelte van dit sterrenbeeld is vanuit onze streken niet te zien (staat onder de horizon). Kaus Australis is de helderste ster van dit en heeft een opvallende witte kleur. Deze ster staat op zo’n 150 lichtjaren van ons vandaan.
Zichtbaarheid
In de winterperiode is Kaus Australis niet te zien. De ster staat dan te dicht bij de zon. Hierdoor staat zij overdag boven de horizon. Doordat de zon zoveel licht uitstuurt, worden alle sterren overstraald en kunnen we dus overdag geen andere sterren dan onze zon waarnemen.
Het sterrenbeeld “Boogschutter” is bij ons dus vooral in de zomer te zien. Tot en met maart kunnen we deze ster niet zien. Begin april komt ze samen met de zon op en kunnen we ze nog net niet zien.
Begin mei kunnen we al eens een eerste poging wagen. Net voor de zon opkomt, kan je Boogschutter heel laag aan de zuidelijke horizon zien. Op 28 april hebben we een extra hulpmiddel. De maan staat dan rechtsboven Boogschutter. De heldere sterren rechts onder de maan, de ster het dichtst bij de horizon, dat is Kaus Australis.
Eind mei komt Kaus Australis omstreeks 2u30 tevoorschijn boven de zuidelijke horizon. Op 28 mei staat de maan ongeveer op dezelfde hoogte als Kaus Australis. Let wel, de maan staat heel wat meer naar het oosten maar als je vanaf de maan vertrekt en je trekt een lijn naar rechts (richting het zuiden) dan zie je net onder je denkbeeldige lijn, ongeveer in het Zuiden, Kaus Australis staan.
Begin juli verschijnt Kaus Australis omstreeks middernacht boven de zuidelijke horizon. Omstreeks 2u30 zakt de ster weer weg onder de horizon. Begin augustus verschijnt deze ster omstreeks 22u45 boven de zuidelijke horizon. Om 0u30 verdwijnt Kaus Australis weer.
Vanaf september nemen de waarneemkansen weer af. In september zal Kaus Australis omstreeks 21u30 boven de zuidelijke horizon verschijnen maar ze verdwijnt kort daarna weer onder de horizon (+/- 22u30).
Vanaf oktober is Kaus Australis niet meer zichtbaar. Ze staat dan te kort bij de horizon en de zon.
Extra hulpmiddelen
Tijdens de zomerperiode staan Saturnus en Mars dicht bij Kaus Australis. Saturnus is een gele stip aan de hemel. Daarom is Saturnus misschien iets moeilijker te herkennen maar de rode kleur van Mars is met het blote oog heel goed te zien. Mars kan je dus als extra controlepunt gebruiken.
Midden juli kan de maan helpen. Onderstaande kaart geeft de positie van de maan weer van 16/07 t.e.m. 20/07. Let wel, onderstaande kaart duidt de positie van de maan aan om 0u30.
(16/07 0u30, 17/07 0u30,…)
Tip
Wanneer je Kaus Australis wil zoeken aan de hemel moet je over een vrije horizon beschikken… en dit mag je heel letterlijk nemen. Zoals je op bovenstaande kaarten kan zien, staat ongeacht de datum, Kaus Austalis ALTIJD dicht bij de horizon. Best ga je naar een natuurgebied waar je een open vlakte hebt. Waarnemen op een berg zodat je wat hoger staat, kan ook altijd helpen.